Altijd blijven vernieuwen

Vanuit mijn ouderlijk huis op de Buiksloterdijk in Amsterdam-Noord keek ik uit op de scheepswerf van de NDSM. Omdat in mijn jeugd mijn familie bestond o.a. uit ambachtslieden (timmerman, zeilmaker) had ik  sterk de behoefte om iets tastbaars te maken. Vanaf mijn schooltijd was ik bezig met tekenen en later volgde ik diverse cursussen.

Mijn productie is heel divers. Van landschappen tot portretten, logo's, abstract werk en fel kleurig expressionisme. Ik vind dat je altijd moet blijven vernieuwen. Nieuwe ontdekkingen doen. Met etsen bijvoorbeeld.  Ik schilderde op mijn 16e het doek ‘Turm der blauen Pferde’ van de Duitse expressionist Franz Marc na. En Marc is bij mij gebleven. Ik maakte etsen van dat werk uit 1913 alsmede een houtsnede. Zelfs mijn eigen Beemster versie van het doek “de toren van de blauwe koeien”. Het blauw van Franz Marc komt in veel van mijn schilderijen terug. Net als water, altijd. Water schilderen is het mooiste wat er is.

Waar etsen geduld en precisie vergt, is het schilderen van expressionistisch werk een bijna emotionele explosie van kleuren. Jarenlang schilderde ik heel precies. Tot ik op les ging bij Igor Kusmirak in Amsterdam. Hij leerde me los te laten, opnieuw te beginnen en niet zo moeilijk te doen.